
Çocuk diş hekimleri, uyum gösteremeyen çocukların diş tedavileri sırasında güvenli ve konforlu bir şekilde tutulabilmeleri için genel anestezi/sedasyon altında diş tedavisi önerebilmektedir.
Genel anestezi; birkaç dişin tek bir seferde yapılacağı, uzun sürecek, komplike diş tedavileri için kullanılmaktadır. Bazı diş tedavilerinde çocuğun kıpırdaması tedaviyi zorlaştıracağı için kas reflekslerinin tamamen kesilmesi, kasların gevşetilmesi gerekir ve anestezi uzmanı çocuğu tamamen uyutur. İşlem sırasında çocuğunuz hiçbir ağrı duymaz ve sonrasında hiçbir şey hatırlamaz.
Evde hazırlık
Genel anestezi öncesinde yeme ve içme konusunda uyulması gereken önemli kurallar vardır. Çocuğun yaşına göre aşağıdaki önerilere uyulmalıdır:
12 aylıktan küçük bebeklerde; randevu saatinden 6 saat önce bebek maması, randevu saatinden 4 saat önce ise emzirme kesilmelidir.
Tüm çocuklarda; işlemden önceki gece herhangi bir katı yiyecek veya şeffaf olmayan içecek vermeyiniz. Örneğin; süt, mama, taneli meyve suyu, çiklet veya şeker verilmemelidir.
Randevu saatinden 2 saat öncesine kadar sadece içerisinde katı parçacık, tane olmayan, şeffaf içecekler verilebilir. Örneğin; ananas ve üzüm suyu şeffaftır, ancak süt şeffaf bir içecek değildir.
Eğer çocuğunuz düzenli olarak ilaç kullanıyorsa, çocuk doktorunuz ya da anestezi uzmanınız aksini söylemediği sürece rutin ilacını almalıdır.
Uykuya geçiş
İşlem günü sağlık personelimiz çocuğun kilosunu, tıbbi öyküsünü size soracaktır. Çocuğun annesi, babası veya yasal koruyucusu olarak bir onam formu doldurmanız istenecektir.
Çocuğunuz korku dolu veya çok üzgün ise rahatlaması için anestezi uzmanımız özel bir ilaç hazırlayabilecektir. Bu ilaç bir aromaya sahiptir ve 10-15 dakika arasında etki etmeye başlayacaktır.
Çocuğunuz işlem odasına alınınca burnunu ve ağzını kapatacak şekilde bir maske takılacaktır. Verilecek gaz ile çocuğun sakinleşmesi ve uyuması sağlanır. Çocuğunuz uykuya geçince tüm işlem boyunca uyumasının devam etmesi için damar yolundan bir ilaç verilir. Bunun için genellikle çocukların kolları veya ellerindeki damarlar kullanılır.
İşlem boyunca çocuğun kalp atışı, kan basıncı ve diğer yaşam fonksiyonları yakından izlenir. Bu aşamada sizden bekleme salonunda oturmanız istenecektir.
Anestezi öncesi çocuğumu nasıl rahatlatabilirim?
Anne baba olarak sizin için çocuğunuzun anesteziye girdiğini izlemek oldukça rahatsız edici bir deneyim olabilir. Çocuklar anne babalarının endişelerini sezerler, çocuğunuzun yanında durarak ona yardımcı olmak istiyorsanız sakin kalmaya çalışmalı ve onu olabildiğince cesaretlendirmelisiniz. Rahatsızlık duysanız bile çocuğunuza yardım etmenin aşağıdaki yolları var:
- Çocuğunuzun en sevdiği oyuncağı, peluş bir hayvan ya da sevdiği battaniye gibi rahatlatıcı bir şeyi yanınızda getirebilir, o uyuyana kadar yanında tutabilirsiniz.
- Çocuğunuza dokunarak yanında olduğunuzu ona hissettirebilirsiniz. Çocuğun elini tutmak, saçını veya yüzünü okşamak onun yanında olduğunuzu hatırlatacaktır.
- Çocuğunuzla konuşabilir, ona şarkı söyleyebilirsiniz. Sesiniz ona destek olacaktır.
Hatırlanması gereken önemli noktalar
- Anne babası yanında olsa bile anestezi odası çocuk için korkutucu bir yer gibi gözükebilir. Çocuğunuz üzülürse lütfen kendinizi kötü hissetmemeye çalışın.
- Çocuğunuzun yanında olmanızın amacı, anestezinin etkisi başlayana kadar ona yardımcı olmak ve çocuğunuzun güvenliği sizin en önemli önceliğiniz. Eğer herhangi bir nedenle odadan dışarı çıkmanız istenirse, hızlı ve sessiz bir şekilde odadan dışarı çıkınız. Sağlık personelimiz tüm dikkatini çocuğunuza odaklayacaktır.
- Kendinizi anestezi odasında rahat hissetmiyorsanız ve anestezi başlayana kadar duramayacaksanız, ekibimizden birine haber vererek bekleme odasına geçebilirsiniz.
Genel anestezi sonrası
İşlem bitiminde çocuğunuz uyanma odasına alınarak sağlık bulguları takip edilecektir. Genel anestezinin etkileri birkaç saat sürebilmektedir.
- İşlemden 30-45 dakika sonrasına kadar çocuğunuzun burnu, ağzı veya boğazı uyuşuk kalabilir.
- Anesteziden sonraki 1-2 gün çocuğunuzun boğazı hafif ağrıyabilir.
- Çocuğunuzun dişetleri ve ağzı, yapılan diş tedavisine göre işlemden birkaç gün sonrasına kadar ağrıyabilir.
- Çocuğunuz uyandıktan sonra 30-40 dakika kadar yediklerine ve içtiklerine dikkat edilmelidir.
- Çocuğunuzun başı dönebilir veya midesi bulanabilir.
- Anesteziden çıktıktan sonra çocuğunuza ilk birkaç saat sadece yumuşak gıdalar veriniz.
Evde bakım ve kontrol ziyaretleri
Çocuğunuzun aynı gün içerisinde okula veya kreşe gitmesi önerilmez, ertesi güne kadar kendisini nasıl hissettiğini takip etmelisiniz. Bazen genel anestezinin etkisi (özellikle yorgunluk hissi) bir sonraki güne de yansıyabilir. Çocuğunuz evde kalırken ona yetişkin bir birey de eşlik etmelidir.
- Eve döndüğünüzde, çocuğunuz günün geri kalanında minimal aktivitede bulunmalıdır.
- Diş hekiminiz size ne zaman kontrole gelmeniz gerektiğini söyleyecektir.
Diş hekimi ne zaman aramalıyım?
Çocuğunuzun dişetlerinde hassasiyet duyuyorsa parasetamol veya asetaminofen türü bir ağrı kesici kullanmak bu rahatsızlığını giderecektir. Anesteziden 24 saat geçtikten sonra aşağıdaki belirtiler varsa diş hekiminizi aramanız gerekmektedir:
- ateş
- dişetlerinde şiddetli kanama
- şiddetli ağrı
- şiddetli kusma veya baş dönmesi
Çocuğunuzda bu belirtilerden biri varsa hemen kliniğimizi aramanız gerekir.
Özel durumlar
Çocuğunuzun özel bir sağlık durumu varsa bunu diş hekiminize ve anestezi uzmanına belirtmeniz gerekir. Çocuğunuz nezle olduysa, burnu tıkalıysa veya burnundan solunumunu zorlaştırabilecek herhangi bir durum varsa, işlem günü bunu mutlaka hekiminize söyleyip anesteziyi başka bir güne ertelemelisiniz.